Grand Hotel Karl Johans gate 31

Karl Johans gate 31

Karl Johans gate 31 finner du midt i det travle hjertet av Oslos paradegate. Her holder det ærverdige og fasjonable Grand Hotel til, sammen med Grand Café og et eksklusivt utvalg av butikker på gateplan.

Sted
Oslo
Areal
23 900 kvm
Etasjer
8 + kjeller
Energimerking
E - Rød

Det majestetiske bygget har et samlet areal på 23 900 kvadratmeter BTA, fordelt på åtte etasjer og to underetasjer.

Med sin storslåtte arkitektur og en rik historie som strekker seg tilbake til 1874, er Grand Hotel en ikonisk destinasjon som har ønsket velkommen både kongelige, verdensledere og kjente personligheter gjennom årene. Grand Hotel feirer 150-års jubileum i 2024 og dette markerer hotellet med flere arrangementer i løpet av året.

Beliggenhet

Beliggenheten til Karl Johans gate 31 er like imponerende som selve bygningen. Med utsikt over Oslos mest kjente gate, er det enkel tilgang til byens beste shopping, restauranter og kulturelle attraksjoner.

Kort gangavstand til kollektiv trafikk gjør det enkelt å komme seg til eiendommen. Stortinget T-banestasjon er to minutters gange unna og med fire minutters gåavstand til Nationaltheatret har man tilgang til trikk, buss og tog.

Historie

Grand Hotel har en lang historie og består av opprinnelig tre bygg: Bordoegården, Fuhrgården og Heiberggården. Grosserer Nicolai Fritzner kjøpte bygget for 45 000 spesidaler i 1873 og det var Heiberggården som ble innredet til hotell. I 1874 åpnet Grand Café dørene under navnet «Dagligstuen». Veggene var dekket med speil, og møblementet var marmorbord og plysjtrukne møbler. Noe senere, i august, åpnet Grand Hotel dørene for sine første gjester. Hotellet ble drevet av konditor Julius Fritzner, bror av Nicolai Fritzner. Ombyggingen stod arkitekt Jacob Nordan for og utsmykningsarbeidene ble utført av Wilhelm Krogh, som var dekorasjonsmaler og teatermaler ved Kristiania Theater.

Palmen Restaurant har en rik historie. Da den åpnet i 1874 ble den kalt Palmehaven og var en åpen restaurant med springvann. Før den tid ble lokalene brukt som stall. I 1890-årene, i sommerhalvåret, var det et yndet lunsjsted for Henrik Ibsen. Lunsjen skal ha bestått av rundstykker, bokkøl og dram.

Det er lite som minner om stall i dag, og Ibsen er for lengst forduftet, men Palmen har beholdt mye av sin gamle sjarm, ikke minst takket være den karakteristiske glasskuppelen som slipper lyset inn på solfylte dager. Palmen kan beskrives som ærverdig, luksuriøs og moderne – en perle for folk flest.

Fra 1886 fikk hovedstaden en imponerende festsal – Speilen på Grand Hotel, hvor gjestene kunne «dinere» til musikk fra de beste orkestre. Salen fikk et vakkert dekorert tak, gammelrosa marmorsøyler og veggfelt fylt med speil, derav navnet. Speilen ble møtested for blant annet utenlandske diplomater og nyutdannede akademikere.

Rococosalen på Grand Hotel ble ferdigstilt i 1894 og har vært med på å skape uforglemmelige selskap og banketter gjennom et langt liv. I salen ble det arrangert kunstnerkarneval, utallige ball og soireer. «Balselskabet Foreningen» med dronning Maud og kong Haakon som høye beskyttere, holdt også sine arrangement i Rococo.

I 1957 ble Rococo og Speilen ødelagt av brann. Store reparasjoner fulgte i kjølvannet av brannen og salene ble bygd om og gjenåpnet i 1961.

Rococo er en av de vakreste og mest unike bankettsalene i Norge. Det er umulig å bevege seg inn i dette rommet uten å la seg berøre. Løfter du blikket, ser du et vakkert tak med sommerblå himmel, skyer, engler og fredsduer, som er et resultat av fagkyndige hender og ny kreativitet. Veggene i salen er kledd i nydelig silkestoff fra italienske Rubelli. Tekstilet er vevd etter en metode fra 1600-tallet, og innsatt for hånd av en syer. På veggene henger det vakre lampetter og speil som er med på å komplettere det unike interiøret.

Av alt det vakre i Rococo er kanskje kronen på verket de to venetianske lysekronene. De skinner klarere enn på lenge. Lysekronene, som ble kjøpt på 1960-tallet, er spesiallaget av Murano-glass i Italia, og veier 650 kilo hver.

Grand Hotel har laget en nydelig presentasjonsfilm som gir innblikk i det du kan oppleve og nyte ved et opphold hos dem:

Fasiliteter

Parkering
Treningssenter
Møteromssenter
Betjent resepsjon
Dusj
Takterrasse
Heis

Se beliggenhet

Prøv reisetidskalkulatoren for å estimere den tiden det tar å komme hit fra ditt utgangspunkt, med forskjellige transportmidler.

Direktør Hotell

+47 22 33 05 50

+47 97 77 79 06